Ook in hoger beroep zijn twee Egmonders veroordeeld voor het bijna doodschoppen en slaan van drie Duitse toeristen in Egmond aan Zee in 2017. Dat schrijft mediapartner NH Nieuws. De mannen van 23 en 25 gingen beiden in beroep tegen de eerdere celstraf van 21 maanden. Het gerechtshof in Amsterdam haalt daar één maand van af, en veroordeelt hen tot 20 maanden.
Voor de 25-jarige Jordy S. bepaalde het hof daarnaast dat de helft van zijn straf voorwaardelijk wordt, met een proeftijd van twee jaar. "Beiden worden veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld", aldus de raadsheer. "Wie verantwoordelijk is voor het zware letsel, is daarbij niet van belang." Dat de 23-jarige Robert D. geen voorwaardelijk deel kreeg, heeft volgens het hof "te maken met zijn proceshouding". Over die houding stelde het Openbaar Ministerie (OM) eerder: 'Hij blijft zijn rol ontkennen en heeft geen inzicht in zijn handelen'.
De Alkmaarse rechter omschreef het vorig jaar als 'uitzinnig geweld' en 'openlijk geweld van de buitencategorie' waarvoor alleen een lange celstraf passend is. De Egmonders waren ooit dikke vrienden, maar nu wijzen ze voor schuld naar elkaar.
De advocaat-generaal van het OM eiste bij het hof 24 maanden cel voor D. en 20 maanden voor S. Robert D. zegt onschuldig te zijn. Zijn advocaat vroeg het hof om vrijspraak. Zijn vroegere vriend S. ging in beroep omdat hij zijn straf te hoog vond.
De slachtoffers, drie Duitse vrienden, vierden in het weekend van 6 mei, ruim vijf jaar geleden, de verjaardag van een van hen. Na een gezellige avond in een Egmonds café liepen ze via het Vuurtorenplein richting het hotel. Daar werden ze uit het niets van achteren aangevallen en neergeslagen.
De mishandeling heeft grote gevolgen. Twee van de slachtoffers raken ernstig gewond. De derde komt er met verwondingen aan zijn gezicht vanaf, en belt met de alarmcentrale. In het ziekenhuis worden de twee zwaargewonden met spoed aan hun hoofd geopereerd. Volgens artsen is er sprake van ernstige schedelbreuken en bloed in de hersenen, en was het voor een van hen kantje boord: als hij een uur later was geholpen, had hij het niet overleefd.
Beiden houden er blijvend letsel aan over, en een van hen raakt arbeidsongeschikt. Bij de inhoudelijke zitting in het hoger beroep, twee weken geleden, was een van de slachtoffers aanwezig. Hij vertelde volgens het NHD dat hij door het letsel last van epileptische aanvallen heeft.
De Egmonders en het Openbaar Ministerie hebben nog de mogelijkheid om in cassatie te gaan tegen het vonnis. Robert D. laat via zijn advocaat aan NH Nieuws weten daar gebruik van te maken. "Ik ben onterecht veroordeeld." De raadsman van Jordy S. gaat eerst de uitspraak bestuderen en bespreken met zijn cliënt en verwacht volgende week uitsluitsel te kunnen geven over een eventuele gang naar de Hoge Raad.