Reclame

De plannen van het kabinet voor een zware ingreep in de landbouwsector om de uitstoot van stikstof flink terug te dringen, hebben ook gevolgen voor de regio Alkmaar. Vooral de agrarische bedrijven in de duinrand moeten zich zorgen maken. Het Noordhollands Duinreservaat en de Schoorlse Duinen zijn allebei Natura 2000-gebieden. Het kabinet heeft een strook van één kilometer rondom deze natuurgebieden aangewezen waar de stikstofuitstoot tot wel 70 procent moet worden teruggedrongen.

Dat kan ook gevolgen hebben voor woningbouwlocaties die gemeente Bergen op het oog heeft, zoals Delversduin in Egmond aan den Hoef en aan de rand van Egmond-Binnen. Die projectontwikkelaars gaan er nog vanuit dat er gebouwd kan worden zolang de bestaande stikstofuitstoot op deze plekken niet verder stijgt.

Een ander Natura-2000-natuurgebied in de regio is de Eilandspolder tussen Schermerhorn en De Rijp. Melkveehouder Ad Baltus uit Zuidschermer deelt zijn zorgen met mediapartner NH Nieuws dat ook de Eilandspolder straks verboden gebied is voor de veehouderij, en agrarische bedrijven in de buurt moeten verdwijnen. "Als dit werkelijkheid wordt dan gaan die gebieden die worden leeg geveegd verwilderen. Wat blijft er dan over? De Eilandspolder is veenweidegebied. Straks is dat dus veengebied. Zonder ons, zonder beheer zijn er straks geen dieren meer over."

In Noord-Holland komt de Noordkop er volgens Baltus nog het minst slecht vanaf. "Maar Texel, de Duinrand en het zuiden, daar vallen harde klappen. Het is gewoon treurig wat je daar ziet. Het platteland wordt daar dood verklaard, en dat kan gewoon niet waar zijn." Baltus' bedrijf blijft vooralsnog buiten schot in de plannen. "Maar ik ken genoeg collega's die slecht nieuws hebben ontvangen. Weet je, als het zo door gaat, blijf ik straks als enige boer over", zegt hij zuur. "Deze plannen kunnen gewoon echt niet."

De provincie Noord-Holland gaat de stikstofplannen uit Den Haag nog bestuderen, maar denkt in ieder geval aan maatwerk. "Wij willen er samen met de boeren uit komen. Juist omdat de veehouderij bij ons al niet erg intensief is, en we de boeren ook nodig hebben voor het beheren van de natuurgebieden waar nu juist zo veel om te doen is", stelt Martine van den Heuvel, woordvoerder van gedeputeerde Esther Rommel van natuur en landschap. "We spreken de boeren regelmatig, om te kijken wat hun toekomstplannen zijn en hoe zij het zelf zien. Misschien hadden ze al bedacht dat ze willen stoppen, bijvoorbeeld".

Aan mediapartner NH Nieuws laat ze weten dat de provincie de doelen van het kabinet ziet als richtinggevend: "We zijn zelf al twee jaar bezig met een gebiedsgerichte aanpak, en we hebben vorig jaar rond deze tijd al onze eigen stikstofdoelen vastgesteld. We gaan nu kijken hoe de doelen van het ministerie overeenkomen met onze doelen, en wat eventuele verschillen zijn. Daarna gaan we kijken wat haalbaar is, en hoe veel geld het gaat kosten. We willen uitzoeken hoe het concreet past in Noord-Holland."

De gedeputeerde heeft daarnaast nog wat kanttekeningen bij de plannen van het kabinet. "Er zijn een paar rechterlijke uitspraken geweest waardoor onder andere woningbouwplannen geschrapt zijn, en dat rijmt niet met de plannen om 100.000 woningen bij te bouwen. De locaties zijn er wel, maar de stikstofruimte is er niet". Ook maken nieuwe uitspraken van de de Raad van State over stikstof het niet makkelijker: "Daardoor is het voor ons heel moeilijk om te zien waar nog stikstofruimte ligt."

Dat de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen op grote weerstand kunnen rekenen, is inmiddels duidelijk. "Er gaat wel wat gebeuren", stelt Baltus. "Want dit kan niet onbeantwoord blijven. Ik lees in onze app-groep over 22 juni, het Malieveld. Dat kan weleens heel groot worden. En we gaan dan niet met de trein naar Den Haag."

Wat de precieze gevolgen voor de agrarische sector en woningbouw in Noord-Holland gaan zijn, blijft voorlopig nog onduidelijk. De provincies hebben naar aanleiding van deze aanwijzing nog ruim een jaar de tijd om met een plan te komen om de gestelde doelen te behalen.
Pin It
Bekeken: 3634x
Reclame