Reclame

Bij de zorgboerderij in Grootschermer waar in januari nog zes dode Schotse Hooglanders werden aangetroffen, en waar later alle dieren in beslag werden genomen, lopen weer twee pony's rond. Omwonenden vinden het onbegrijpelijk dat de familie weer dieren houdt en maken zich zorgen. "Dit is te absurd voor woorden", aldus buurtbewoner Linda Vleer.

En dat terwijl de opluchting bij omwonenden in januari nog groot was toen er eindelijk iets gedaan werd aan de slechte omstandigheden waarin de dieren leefden. Tijdens een inval werden vijf paarden, vier alpaca's en twee hangbuikzwijntjes weggehaald omdat er slecht voor ze gezorgd werd.

Kort daarvoor werden bij dezelfde boerderij zes dode en tien zwaar verwaarloosde Schotse Hooglanders aangetroffen. Drie van de dieren moesten meteen uit hun lijden worden verlost, de zeven soortgenoten werden in beslag genomen. Ook in 2020 werd er al een twintigtal Schotse Hooglanders in beslag genomen.

Buurtbewoner Linda Vleer, die zich al eerder druk maakte om het lot van de dieren, was stomverbaasd toen ze een tijdje terug ineens twee Shetlandpony's bij de zorgboerderij zag lopen. "Het is nog niet zo lang geleden dat daar dieren dood in het land lagen. Het lijkt erop dat ze weinig geleerd hebben, want ze zijn weer begonnen met een nieuwe veestapel," stelt ze tegen mediapartner NH Nieuws.

Volgens Vleer zien de dieren er nu nog gezond uit maar dat zegt volgens haar helemaal niks. "Er is nu natuurlijk nog volop gras maar in de winter als het gras op is, zitten we weer met de gebakken peren. Dat was ook zo bij de Schotse Hooglanders die tot hun knieën in hun eigen stront stonden weg te kwijnen."

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overtreedt de familie niet de wet door nu weer dieren aan te schaffen. "Een (gedeeltelijk) houdverbod van dieren kan alleen door de rechter worden opgelegd na de inhoudelijke behandeling van de zaak voor de strafrechter. Die zitting is nog niet geweest", aldus een woordvoerder.

Wel staat het bedrijf onder verscherpt toezicht. Dat houdt in dat als er weer dieren worden gehouden op de zorgboerderij, het bedrijf onder een vergrootglas ligt. "Of en wanneer wij gaan controleren, daar doen we uiteraard geen mededelingen over. Maar als mensen iets zien dat niet door de beugel kan, kunnen ze bellen met de dierenpolitie op het nummer 144."

Dat de familie niet strafbaar is door nu weer dieren te houden, verbaast buurtbewoner Linda Vleer. En ze is niet de enige. "Het hele dorp is bang dat het hele gezeik weer van voor af aan begint. Als je voor de rechter staat omdat je iemand hebt aangereden, mag je toch ook voorlopig niet achter het stuur zitten? Waarom kan dit dan wel? Er zou een tijdelijk verbod moeten komen."

De eigenaresse wordt, volgens het Openbaar Ministerie (OM), in ieder geval vervolgd voor verwaarlozing van haar dieren. De dieren die in beslag zijn genomen, gaan niet meer terug naar de zorgboerderij. Het onderzoek is volgens het OM nog in volle gang, wanneer de rechter de zaak behandelt is nog niet bekend.

De eigenaar van de zorgboerderij wil de media niet te woord staan.
Pin It
Bekeken: 4461x
Reclame