Wat betekent de winst van Ons Dorp voor een van de heetste hangijzers in de gemeente: de verstoorde Bergense bestuurscultuur. De afgelopen jaren boterde het totaal niet tussen politieke partijen onderling, maar de gemeente lag ook continue op ramkoers met de eigen inwoners. Dat zorgde voor een groot gebrek aan vertrouwen. Maar gaat dat nu dan veranderen?
"We zijn blij met de overwinning van Ons Dorp. Het geeft hoop. Dat er iets gaat veranderen en dat dan ook het vertrouwen in de politiek hersteld kan worden." Die wens spreekt de Egmondse Marjolein Pepping uit, woordvoerder namens de Manifestgroep, tegen mediapartner NH Nieuws.
"Maar", gaat Pepping verder, "ze moeten zich natuurlijk nog wél bewijzen. De huidige coalitiepartijen hebben laten zien niets met participatie op te hebben. Ons Dorp zegt van wel, en dat zullen ze waar moeten maken. Er ligt voor hen een belangrijke taak om het gesprek aan te gaan met de inwoners. Die zijn namelijk de belangrijkste partners als het gaat om ontwikkelingen in dorpen. De partij belooft meer transparantie in de besluitvorming en eerlijke processen. Dat maakt ons hoopvol."
Doordat inwoners zich niet gehoord voelen, regent het bezwaarprocedures. "Natuurlijk krijgt niet iedereen straks z'n zin. Maar als besluiten uit te leggen vallen, dat zullen ook het aantal Raad van State-zaken afnemen. Daar hebben we binnen de gemeente een abonnement op."
Daarnaast knettert het in Bergen ook al jaren tussen verschillende partijen. Om uit die impasse te komen zijn meerdere ervaren bestuurders en 'politieke doktoren' ingevlogen om adviezen te geven. Zo lieten Jos Feijtel en Friso de Zeeuw hun licht schijnen op verstoorde verhoudingen, en schreef Bernt Schneiders een rapport over hoe het beter kan.
Ons Dorp zegt 'voor een nieuw bestuursmodel te gaan', en dat lijkt stemmen te hebben opgeleverd. In de voorlopige uitslag lijken ze op vijf zetels uit te komen en daarmee is het meteen de grootste partij in de Bergense raad. "Er is niet voor niks massaal op hen gestemd", analyseert Pepping. "Inwoners willen dat het onderlinge ruzie maken stopt." Ze hoopt dat de partij voor een frisse wind zorgt in de politieke arena. "Maar de uitdaging ligt bij hen om hun beloftes waar te maken."
Verschillende belangengroepen binnen de gemeente Bergen hebben de handen ineen geslagen in hun wens om gehoord te worden door de politiek en het gemeentebestuur. Ze vragen om betere participatie bij grote (bouw)projecten waar zij hun vraagtekens bij zetten. De groep heeft een manifest opgesteld en aangeboden aan de raad met 'twaalf geboden voor een beter bestuur', in de hoop dat de bestuurscultuur positief verandert. Tot op heden is het manifest niet door een meerderheid in de politiek omarmd.