Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de regionale afdeling van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland gaan samen trainen in de crisisaanpak van extreme wateroverlast. Dat meldt het NHD. Na de zware regenbuien in juni werd geconcludeerd dat er beter en sneller opgetreden had kunnen worden tegen de wateroverlast.
Tijdens de regenbuien kwam in de regio zo’n 400 km2 blank te staan. Vooral de omgeving van Egmond en Zijpe werd getroffen. Onderzoek wees uit dat het waterschap veelal goed handelde naar de beschikbare informatie, maar dat er ook zeker verbetering mogelijk is. Bij een eventuele volgende crisis moeten leidinggevenden beter worden geïnformeerd, en sneller en gecentraliseerd aansturen. Verder moeten inwoners beter en sneller geïnformeerd worden, zowel telefonisch als op locatie.
Uit het rapport kwam ook naar voren dat de samenwerking en coördinatie met de Veiligheidsregio, agrariërs en anderen beter kan. Zo hadden boeren uit noodzaak noodpompen ingezet, maar daarbij de slangen over wegen gelegd en die vormden obstakels voor de hulpdiensten. Een actieplan en gezamenlijke crisistraining kunnen een beter gecoördineerde inzet opleveren, waarbij iedereen op de hoogte is van wat er speelt. De wens om de trainingen kwam dan ook vooral vanuit de agrarische hoek.
Dat actieplan moet ook handvatten bieden aan andere burgers en ondernemers over hoe te handelen bij extreme waterlast of andere crises zoals een grote black-out. Én hoe ze kunnen helpen. Veel mensen wilden in juni de handen uit de mouwen steken, aldus de Veiligheidsregio tegenover het NHD. En ook de overstromingen in het zuiden van het land toonden aan dat Nederlanders massaal opstaan voor elkaar, in de eeuwige strijd tegen het water. (foto: Johan Talsma)