Jeugdhulporganisatie Levvel5 zit al een tijd met financiële problemen. De nood werd zo hoog dat de 30 gemeenten die een contract hebben met het bedrijf (voorheen Lijn5) hebben ingegrepen. De in Alkmaar gevestigde afdeling Noord-Holland Noord moet in ieder geval een deel van haar activiteiten verkopen. Om de rest van Levvel5 te redden zijn reorganisatie, sanering en miljoenen euro's nodig.
Levvel5 heeft in de hele provincie zo'n 250 cliënten. De zorg is vooral gericht op kinderen met een lichte verstandelijke beperking. Die tak willen de gemeenten zoveel mogelijk behouden, al kost dat naar schatting 4 tot 8 miljoen euro. Ook de crisisopvang, trainingen en naschoolse dagbehandeling moeten zoveel mogelijk doorgaan.
De overname van Lijn5 door Levvel viel samen met de coronacrisis en mede daardoor viel de instroom van nieuwe cliënten tegen. Al vanaf de doorstart kende Levvel5 onrendabele takken en dat werd in de loop van 2020 erger. In maart luidde Regio Amsterdam-Amstelland de noodklok.
"Met de andere betrokken regio’s is sindsdien intensief samengewerkt aan een oplossing", licht Leonie den Hartog van netwerkorganisatie Regio Alkmaar toe. "De samenwerkende gemeenten richten zich daarbij continu op het belang van de betrokken kwetsbare jongeren, hun ouders/verzorgers, de medewerkers van Levvel5 én de continuïteit van zorg en ondersteuning. De activiteiten in Noord-Holland-Noord worden in samenspraak met de betrokken gemeenten overgedragen aan een of meer - nog te bepalen – aanbieders."
De meest levensvatbare bedrijfsonderdelen moet moederbedrijf Levvel zelf adopteren. Ook moet het maandelijks verslag doen van de vorderingen. Aan de hand daarvan bepalen de regio's telkens of ze het reddingsplan voortzetten, of faillissement eisen. Gemeente Amsterdam is bereid tot een voorschot om de lichten in elk geval tot oktober aan te houden.