"Een klapper", noemt BEplus Alkmaar-directeur Dick Winkelhuis het succes dat in één keer een aantal grote energiebesparingsprojecten op de Boekelermeer in Alkmaar kunnen worden gerealiseerd. Zes grotere Alkmaarse bedrijven kunnen, dankzij deze maand toegekende SDE-subsidies door het Rijk, zonnepanelen plaatsen die jaarlijks ruim 2,5 miljoen kWh aan stroom opleveren. "We zetten meestal veel kleine stapjes maar dit is een aanzienlijke sprong vooruit."
BEplus Alkmaar, ook bekend als Boekelermeer Energiepositief, kan met de subsidie een sprong van 50 procent maken in de ambitie om Alkmaarse bedrijven meer energie te laten opwekken dan ze verbruiken: "Als de bedrijven willen, gaan we in één keer van jaarlijks 5 naar 7,5 miljoen kWh groene stroom die we zelf opwekken. Los van wie er nog aanhaken". De totale opbrengst staat gelijk aan het verbruik van zo'n 700 huishoudens.
"Dit jaar ligt er 5 miljard op de plank”, vertelt Dick Winkelhuis over de SDE-subsidiepot. "De aanvraagprocedure is pittig. Met onze ervaring kunnen wij de ondernemers gelukkig alles uit handen nemen. Toch blijft het altijd spannend of het lukt. Het zit ingewikkeld in elkaar. Dat in één keer deze collectieve aanvraag is geaccepteerd, hebben we bescheiden gevierd. De weg naar heel Alkmaar energiepositief blijft lang, maar dit is een stap in de goede richting."
BEplus en Energie Platform regio Alkmaar (EPA) streven ernaar om nóg meer voordeel te krijgen uit collectieve inkoop van de zonnepanelen. Bedrijven kunnen zich nog altijd aansluiten bij de nieuwste inkoopronde. "We hebben met minimaal 8.000 zonnepanelen al een ijzersterke uitgangspositie voor onderhandelingen met partijen uit de regio. Hoe meer deelnemers des te lager de kosten."
EPA is opgericht door het Alkmaarse bedrijfsleven en voert duurzaamheidsprojecten uit voor ondernemers. Zo breidde het project Boekelermeer Energiepositief al snel uit naar Alkmaar Energiepositief. En omdat het voor ondernemers met zonnestroominstallaties financieel onaantrekkelijk is energie terug te leveren aan het energiebedrijf, is het ‘onderlinge’ handelsplatform BEplus opgericht, dat stroom inkoopt voor de laagste prijs, en overtollige stroom verkoopt juist tegen de hoogste prijs op de dagmarkt.