Net als gemeente Alkmaar en Heerhugowaard heeft ook gemeente Langedijk besloten een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden van gasvrij wonen. Om een (bestaande) woning van het gas af te koppelen zijn er verschillende duurzame mogelijkheden, maar er hangt ook een prijskaartje aan.

Uit het onderzoek moet blijken welke optie per wijk het beste is en hoe en wanneer deze kan worden ingevoerd.  Niet alleen huurwoningen, maar ook bestaande woningen moeten worden aangepast. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een aansluiting op het warmtenet, of met een elektrische warmtepompinstallatie in huis.

De HAL-gemeenten hebben gezamenlijk al afgesproken dat nieuwbouwhuizen geen gasaansluiting krijgen. De landelijke overheid streeft voor 2050 geheel gasloos te zijn. Langedijk wil daarbij in 2035 CO2-neutraal te zijn, wat ook vastgelegd staat in het Bestuursakkoord 2018-2022 ‘De vaart in Langedijk’.

Onderzoeksbureau DWA zal na de zomervakantie beginnen met het onderzoek naar duurzame alternatieven voor de diverse buurten in Langedijk. De resultaten van de drie gemeenten zullen naast elkaar gelegd worden, zodat er onderlinge afstemming van de 'gasloze' projecten kan plaatsvinden.

Hoewel wethouder Langedijk voorziet dat deze torenhoge ambities niet van de een op de andere dag gerealiseerd kunnen worden, moedigt hij individuele initiatieven die inwoners nu al willen nemen aan: “Mensen kunnen nu beginnen met het verduurzamen van hun woning, zoals het aanbrengen van isolatie. Alle oplossingen die leiden naar CO2-neutraliteit juich ik toe. Verduurzaming is namelijk geen keuze, het moet gebeuren. We hebben daarvoor pioniers hard nodig. Mensen kunnen voor onafhankelijk advies terecht bij het Duurzaam Bouwloket.”
Pin It
Bekeken: 2158x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/