Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN presenteerde donderdag haar jaarverslag van 2016. Het aantal meldingen van discriminatie blijkt nog altijd constant en 60% betreft afkomst, huidskleur en geloof, waarvan het meest op de arbeidsmarkt en de buurt. Moslims en homoseksuele mannen krijgen het vaakst te maken met agressie.
In Noord-Holland Noord daalde het aantal meldingen sinds 2014 van 356 via 277 naar 274. Het gaat vooral om 'vijandige bejegening' en in veel mindere mate 'omstreden behandeling'. Zonder de 70 meldingen over de "minder-minder" uitspraak van Geert Wilders in 2014, ziet men een constant niveau.
De aanslagen in Europa, problematiek rond vluchtelingen en de rethoriek van Donald Trump en Wilders lijken in Langedijk ook niet veel effect te hebben. In 2016 werd 9 keer melding van discrimatie gedaan, ofwel 0,33 per 1.000 inwoners. Dit tegenover 0,41 en 0,29 in 2014 en 2015.
Ook belangrijke resultaten uit onderzoeken worden in het Art.1 NHN jaarverslag gedeeld. Zo blijkt dat men al vanaf hun middelbare schooltijd discriminatie ervaart, veelal door een dubbele nationaliteit en/of ethniciteit, en dat steun van scholen en werkgevers tijdens bijbaantjes en stages, veelal als inadequaat wordt gezien.
Er is steeds minder vertrouwen in de politiek en de politie. Men is geneigd geen melding te doen, en maar te werken aan weerbaarheid en omgang met vooroordelen. Art.1 NHN koos daarom in 2016 bewust voor trainingen op deze gebieden en bereikte zo 1.700 mensen. Ondanks de toenemende polarisatie blijken overigens nog heel veel mensen privé of professioneel te investeren in verbinding.