Op dinsdag 21 maart is er in Bibliotheek Heerhugowaard een lezing over de historie van de Middenweg. In 2018 gaat het zuidelijke deel op de schop en voorafgaand wordt archeologisch onderzoek verricht. Architectuurhistoricus Van Breugel en regioarcheoloog Ceciel Nyst vertellen over de vondsten, het ontstaan van de weg en de stolpen langs de iconische Middenweg.
Veel was al bekend over de 17e eeuwse bebouwing door onderzoek en verhalen van bewoners, maar nu voor het eerst wordt het verhaal van de Middenweg zelf zichtbaar. Begin maart zijn ter hoogte van de 17e-eeuwse bebouwing twee proefsleuven gegraven. De dwarsprofielen gaven opgestapeld onder het asfalt wegverhardingen en karrensporen prijs, die teruggaan tot de allereerste fase in de 17e eeuw. Ook zijn twee oude stolpboederijen uit die periode door een specialist onderzocht.
De Middenweg, rond 1630 aangelegd nadat de drooglegging, is een opvallend poldericoon. Het huidige profiel, met name het zuidelijke gedeelte ervan, is van grote cultuurhistorische waarde. Maar het asfalt en bomen zijn op hun eind. De weg moet opnieuw ingericht worden. Daarbij blijven de cultuurhistorische kenmerken zoals de dubbele bomenrij en de waterlopen aan beide kanten behouden.
De lezing begint om 20:00 uur en kost € 5. Het Platform Erfgoed Heerhugowaard is organisator. Aanmelden kan op bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice tijdens openingstijden (alleen pinnen).