Denk Alkmaar is verbaasd dat het college en diverse partijen socioloog Ruud Koopmans willen uitnodigen om te praten over het mogelijk bestaan van radicale moslims in Alkmaar. Hiermee wordt volgens de fractie gesuggereerd dat Alkmaarse moslims geweld ter verdediging van het geloof niet zouden schuwen. Dit terwijl lokale organisaties zeggen achter de grondwet te staan. "Het lijkt erop dat zij liever verdeeldheid en angst zaaien en een groep Alkmaarders stigmatiseren", durft voorzitter Mohamed Keskin zelfs te stellen.
Koopmans stelde dat 45% van Nederlandse moslims maar één interpretatie van de koran accepteert en die boven de wet stelt. Ter verdediging zou 10 tot 20% geweld niet schuwen. "Een flutonderzoek", aldus Keskin. "Hij beweert dat wereldwijd 50 miljoen moslims geweld zouden accepteren. Dit is door diverse wetenschappers van forse kritiek voorzien."
Denk Alkmaar weet dat een onderzoek niet te stoppen is en stelt daarom, op basis van 'gelijke behandeling van gelijke gevallen', een breder onderzoek voor met ook oog voor rechtsextremisme en islamofobie. Keskin refereert naar onderzoek van Motivaction uit 2009, waaruit bleek dat 26% van de PVV’ers (politiek) geweld soms toelaatbaar vindt, tegenover 11% van niet-PVV’ers. Zo'n hoog percentage is bepaald niet uniek in Europa, constateerde The New Face of Digital Populism in 2011.
Ook haalt Keskin aan dat diverse doelen in verkiezingsprogramma's 'rode lichten' kregen van de Nederlandse Orde van Advocaten omdat zij de rechtsstaat zouden ondermijnen, zoals een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën (CDA) denaturaliseren van criminelen met een dubbele nationaliteit (VNL), weren van immigranten uit islamitische landen (PVV) of het stateloos maken van Nederlanders die zich aansluiten bij een terroristische organisatie (VVD). Diverse partijen hebben Alkmaarse fracties. Denk ziet graag dat het college publiekelijk afstand neemt van deze 'rode lichten' en de fracties aanspoort dit ook te doen.