De Alkmaarse familie Aryania krijgt geen nieuwe, cq vervangende woning van woningcorporatie. Wel wordt hun ‘schimmelflat’ aan de Koelmalaan aangepakt, in de hoop dat de vochtproblemen verdwijnen. Op 1 december publiceerden we over de zaak rond de familie Aryania. Hun woning in de stokoude Koelmaflat is een en al schimmel. Zij geven woningbouwcorporatie Woonwaard de schuld. ‘Er zitten gaten in de buitenmuren en het vocht slaat door. De muren in de slaapkamers voelen letterlijk vochten en klam aan.‘ Woonwaard kaatst de bal echter terug en zegt dat de familie te weinig of slecht ventileert.
Dankzij de publicatie en het ‘massagewerk’ van Pieter Bliek die de zaak onder de aandacht bracht, heeft er de afgelopen weken een onderzoek plaatsgehad in de woning. Het rapport is nu gereed en aan de familie voorgelegd. Bliek was daar bij aanwezig: "Woonwaard kwam met 2 man sterk, manager C. van Rijn en technisch projectleider Paul van Duyn kwamen het expertiserapport dat door bureau Handgraaf Bouwadvies was opgesteld mondeling toelichten.
Citaten uit de conclusie van het rapport: "De schimmelvorming in de slaapkamer(s) is het gevolg van het blokkeren van ventilatie achter het bedmeubel en de boekenkast. Doordat de westgevel op de vierde verdieping koud wordt en slecht geïsoleerd is (eigenschap gebouw), kan hier eenvoudig vocht op condenseren en dit is een voedingsbodem voor schimmels. Dit verschijnsel komt bij veel woningen voor, ook bij woningen van een latere bouwperiode".
Woonwaard verklaart dat er geen klachten bekend zijn over vocht problemen bij overige appartementen in het gebouw. Ook de vorige bewoners van dit appartement hebben geen vochtproblemen gemeld bij Woonwaard. Het appartementengebouw is gebouwd in de jaren rond 1960 en heeft de eigenschappen die bij een gebouw van die bouwperiode horen. Isolatie, ventilatie zijn dan ook uit die periode en zijn anders dan de huidige eisen. Dit betekent dat in het gebruik van het appartement hiermee rekening dient te worden gehouden. Het is gemiddeld te vochtig en er is een te hoge CO2-concentratie in het appartement waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
Zowel in het rapport als vanuit Woonwaard zijn enkele adviezen gegeven: Zet meubels zoals boekenkasten en bedden in de slaapkamers enkele centimeters van de koude muren waarop de schimmel ontstaan, daardoor komen de muurdelen meer in aanraking met de temperatuurvan de woning en wordt de ventilatie ook beter. Ook wordt geadviseerd om het stookgedrag aan te passen. Met name de temperatuur in de slaapkamers van de kinderen is te laag, waardoor er condens op de koude muurdelen ontstaat.
Het rapport tikt ook Woonwaard op de vingers. Handgraaf Bouwadvies adviseert Woonaard om extra ventilatievoorzieningen aan te brengen in de woning in de keuken, de woonkamer en op het balkon. Handgraaf Bouwadvies heeft zeven dagen lang gemeten in de woning waar meetapparatuur is geplaatst. De CO2-waarden waren gemiddeld te hoog voor een gezond leefklimaat. De waarden lagen tussen de 1200 en 1800 ppm (parts per milion = deeltjes per miljoen) met uitschieters naar 3500 ppm. Advies is tussen de 800 en 1200 ppm. De relatieve luchtvochtigheid bedroeg gemiddeld zo’n 70 tot 75 procent. Gezond zijn waarden tussen de 40 en 60 procent.
Woonwaard erkent dat de ventilatiemogelijkheden te summier zijn en dat de woning slecht geïsoleerd is, maar gaf tijdens de toelichting van het rapport op hun beurt de familie weer een tik op de vingers. Woonwaard is nog steeds van mening dat de familie te weinig en te kort ventileert. Zij baseert zich in haar oordeel op de meetgegevens die die duidelijke pieken laten zien in grafieken van de metingen. Met name op momenten als er gekookt en gedoucht wordt en veel mensen in de woning aanwezig zijn, vertonen de grafieken behoorlijke pieken in de luchtvochtigheid en het gehalte CO2. Dit duidt er volgens Woonwaard op dat er op dergelijke piekmomenten nog steeds niet afdoende wordt geventileerd.
De familie was hevig teleurgesteld met deze uitkomst. Ze hadden verwacht dat Woonwaard hen vervangende woonruimte zou aanbieden met verhuiskosten en inrichtingskosten, maar de aangehaalde argumenten zoals de leverziekte van de zoon en een ongezond leefklimaat mochten niet baten. Beide Woonwaard vrtegenwoordigers toonden wel begrip, maar gaven duidelijk aan dat de kansen op vervangende woonruimte nihil waren. Hierdoor liepen de spanningen tijdens het gesprek enigszins op en de familie werd na nog wat extra adviezen nog bozer. Zij hadden het gevoel de schuld van de schimmelvorming in de woning te krijgen. Om de boel te sussen is toen voorgesteld dat Woonwaard en de familie de proef op de som nemen. De familie is het daar mee eens. Woonwaard stemt ook toe en zegt toe de eerste week van januari werkzaamheden te verrichten die de ventilatie en isolatie verbeteren.
Eind januari moet duidelijk worden of het vochtgehalte en de CO2 omlaag zijn gegaan en of de schimmelklachten inderdaad tot het verleden behoren. Is dat niet het geval, dan wordt verder gekeken.