Sinds het aantreden van de nieuwe voorzitter van de ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, Hans van de Leygraaf, botert het niet meer tussen de gemeente en deze organisatie die de winkeliers en verhuurders van winkelruimte in de binnenstad wil vertegenwoordigen. Wethouder Pieter Dijkman noemde de bekende Alkmaarse makelaar Van de Leygraaf niet bij naam, maar het was duidelijk wie hij bedoelde met de nieuwe voorzitter van Alkmaars Bolwerk. Hij wond er in de raadsvergadering van donderdagavond geen doekjes om: met de voorzitterswissel is bij Alkmaars Bolwerk volgens Dijkman de balans zoekgeraakt tussen zowel opkomen voor de belangen van de huurders, veel winkeliers, en de verhuurders, de eigenaren van winkelpanden. Makelaar Hans van de Leygraaf heeft zelf een achtergrond in het vastgoed. De suggestie van Dijkman was duidelijk.

De aanleiding was een verschuiving van de belastingheffing van winkeliers naar verhuurders van winkelpanden. Het ozb-tarief voor de winkeliers wordt op 0 gezet, en de winkelverhuurders gaan voortaan veel meer betalen voor de onroerende-zaakbelasting. Over deze verschuiving van de gemeentelijke lasten mocht Alkmaars Bolwerk iets vinden in het voortraject. Dijkman had met advocaat Axel de Groot, de vorige voorzitter van Alkmaars Bolwerk nog allerlei afspraken kunnen maken, maar volgens Dijkman begonnen de problemen meteen na de voorzitterswissel in mei.

Dijkman noemde de handelwijze van Van de Leygraaf 'niet chique’. Hij had ’achter zijn rug om’ raadsleden en de media benaderd, terwijl Dijkman nog ’in dialoog’ meende te zijn met Bolwerk. Daarom vroeg Raadslid Anjo van de Ven (OPA) aan de wethouder of het dan wel chique was om in een openbare raadsvergadering het vuur te openen op de nieuwe voorzitter ’als je nog in dialoog bent, zoals u zegt.’

Wethouder Dijkman vatte de acties van de ondernemers, waaronder ook ’Ondernemend Alkmaar’-de koepel van alle bedrijvenverenigingen van Alkmaar- en de bedrijvenvereniging Huiswaard/Overstad op als een persoonlijke aanval. Via de media kreeg Dijkman het verwijt dat hij ’een bom legt’ onder de samenwerking met de ondernemers in de stad.

De verschuiving van de belastingheffing naar de vastgoedeigenaren moet een prikkel opleveren om winkelpanden niet leeg te laten staan. Leegstand wordt een steeds groter probleem bij het winkelbestand in de binnenstad. Toch stelde het college van B en W de gemeenteraad voor de maatregel van kracht te verklaren voor alle eigenaren van ’niet-woningen’ in de hele gemeente. Daar is veel verzet tegen vanuit de ondernemers. Dijkman vindt dat de hogere lasten voor de vastgoedeigenaren kunnen worden verwerkt in de huurprijzen van hun winkels. De vastgoedeigenaren werpen tegen dat de huren dan nog meer moeten stijgen en er zo nog minder gegadigden zullen zijn die er een winkel willen beginnen. Ook is er sprake van langlopende contracten die niet tussentijds opengebroken kunnen worden.

Dijkman wil dat ondernemers ook de voordelen zien: winkeliers hoeven voortaan geen ozb-belasting meer te betalen. Juist van Alkmaars Bolwerk had hij die balans verwacht. De discussie in de gemeenteraad leverde een compromis op, dat door D66 werd voorgesteld: de maatregel wordt geleidelijk ingevoerd. Het voorstel van OPA om de hele aanpassing in de belastingregels te schrappen, kreeg bijna geen steun.
Pin It
Bekeken: 1510x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/