Dinsdagavond was het ongewoon druk in het Swaenenhuis aan de Oudegracht in Alkmaar. Hier werd voor De Zwaan, een inloophuis voor dak- en thuislozen, een veldwerksessie georganiseerd van de Creatieve Universiteit Alkmaar. Tijdens zo’n sessie bezoekt een diverse groep Alkmaarders verrassende ‘leerplekken’ in hun stad, pakken er een vraagstuk op en bedenken en implementeren creatieve oplossingen. Deze keer dus voor De Zwaan.

“Lang niet iedereen in onze stad heeft een thuis. Daarom zijn we blij dat we onze gasten de sfeer van zo’n thuis kunnen bieden. Wie heeft dat niet nodig?”, aldus Marleen Kramer, coördinator van De Zwaan. Het inloophuis is er voor een groep van zo'n 25 thuisloze mensen, die vaak ook psychische problemen hebben. Veel van hen zijn hun vertrouwen in instanties kwijt. Voor hen is het belangrijk dat ‘presentiewerkers’ zoals Marleen en collega Clarine Jansen van Reakt er voor ze zijn. "Vanuit de dialoog ontstaat verbinding en mogelijk ook een nieuw perspectief voor de thuisloze."

“We merken dat er nog veel onduidelijkheid is en om de beeldvorming over dak- en thuislozen te veranderen willen we een daklozentour organiseren", vervolgt Marleen. "Eén die uitgaat van de presentiebenadering en van integriteit”. De deelnemers van de veldwerksessie, een diverse groep van ondernemers, inwoners en creatievelingen, ging belangeloos met het vraagstuk aan de slag om die tot werkelijkheid te maken.

De eerste daklozentour wordt verwacht in juni van dit jaar. “Zo bouwen we samen aan een sociale en creatieve stad”.

De Creatieve Universiteit Alkmaar is een initiatief van Bibliotheek Kennemerwaard en Het Nieuwe Warenhuis. Meer informatie op creatieveuniversiteitalkmaar.nl en facebook.com/creatieveuniversiteitalkmaar. (foto: La Luuz Fotografie)
Pin It
Bekeken: 2428x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/