Reclame

Op een weiland langs de Molendijk in Schermer zijn vrijdag vroeg in de ochtend twintig zakken met afval gevonden. Volgens vinder Johan Barendregt gaat het vermoedelijk om drugsafval. HVC heeft inmiddels een melding ontvangen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als er mogelijk drugsafval gevonden wordt? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van het drugsafval. Van de vondst tot het opruimen van het afval. En dan ook de grote vraag: wie krijgt het bonnetje?

Het komt wekelijks of eigenlijk zelfs dagelijks voor. Een nieuwsbericht over een drugslozing. 'Vaten met mogelijk drugsafval gevonden in sloot', 'Drugsafval gedumpt op parkeerplaats' of 'Vrachtwagen vol met drugsafval aangetroffen'. Het zijn zomaar een aantal nieuwsberichten die de afgelopen weken zijn gepubliceerd in verschillende hoeken van het land. Niet zelden worden vaten of bijvoorbeeld vuilniszakken gedumpt in natuurgebieden of op stille parkeerterreinen.

Een paar maanden geleden was het ook raak in Dijk en Waard. Om precies te zijn aan de Potjesdam in Zuid-Scharwoude. Enkele leden van een tennisvereniging kregen hoofdpijn en even later werd chemisch afval ontdekt in een put. "Gelukkig zijn de klachten van tennisleden verminderd en maken ze het inmiddels weer goed", vertelde burgemeester Maarten Poorter destijds. Maar verschillende organisaties rond de Potjesdam mochten dagenlang het oppervlaktewater niet gebruiken. (Tekst gaat verder onder de foto)

Al snel was de brandweer ter plaatse om onderzoek te doen rond de Potjesdam. (Beeld: Inter Visual Studio)


In veel situaties komt de politie ter plaatse. "Vooral als het overduidelijk om drugsafval gaat", benadrukt een politiewoordvoerder. In andere gevallen gaat de gemeente richting de vindplek. Vervolgens wordt er een onderzoek gestart en kunnen daarna de chemische stoffen opgeruimd worden. Dat kan nogal in de papieren lopen. Door een wetswijziging kunnen de gemaakte kosten vanaf dit jaar grotendeels verhaald worden op de overheid. Het gaat om een vergoeding tot maximaal 200.000 euro om de opruimkosten te betalen.

Terug naar het gedumpte afval in de Schermer. Vermoedelijk gaat het om restproducten van de wietteelt. De politie is niet bekend met de eventuele vondst, vertelt een woordvoerder vrijdagochtend aan Streekstad Centraal. De zegsman verwijst ons naar de gemeente. We bellen Stadswerk 072 op. De organisatie benadrukt dat zwerfafval onder verantwoording van Stadswerk valt, maar dumpingen en groot afval bij verwerker HVC horen. Vervolgens telefoneren we met de afvalverwerker, die meldt dat er geen melding is binnengekomen. Later blijkt toch wel dat er een notitie staat in de computer van Stadswerk. Vervolgens laat HVC desgevraagd per mail weten: "Wij hebben inderdaad in de middag een melding gekregen van gedumpt afval. Over de inhoud kan ik verder niet veel zeggen. Mijn collega's die daarover gaan zijn ook niet meer aanwezig."
Pin It
Bekeken: 1039x
Reclame