Burgemeester Rehwinkel van Bergen gaat dinsdag in gesprek met de boze horecaondernemers die een waarschuwing kregen voor het gratis uitdelen van ligstoelen. Op social media reageert een meerderheid van de mensen met onbegrip over de handhavers. Die meldden zich zaterdag bij de Egmondse paviljoenhouder Barry Kraakman. Zijn strandpaviljoen De Uitkijk kreeg een waarschuwing voor het uitlenen van strandstoelen en ligbedden.

"Mensen op een veilige manier wat ruimte bieden, kan in de horeca. Het zorgt voor spreiding en acceptatie van het publiek", volgens Kraakman. De ondernemer heeft het gevoel dat de empathie voor horecaondernemers ver te zoeken is. In de huidige noodverordening staat dat het verboden is strandattributen te verhuren. Om bezoekers de mogelijkheid te geven hun consumptie zittend te nuttigen, biedt de Egmondse strandtent consumenten daarom gratis (lig)stoeltjes aan.

Volgens Egmonder Kraakman meet de gemeente met twee maten. "De stoeltjes worden niet verhuurd, maar gratis aangeboden. Net als alle andere stoelen en banken die ondernemers en de gemeente beschikbaar stellen. Er zijn toch geen regels dat we allemaal moeten blijven staan?" Maar volgens de handhavers is ook het gratis aanbieden in strijd met de regelgeving. Tijdens het bezoek dreigden de twee boa's een proces-verbaal op te maken. Uiteindelijk bleef het voor Kraakman bij een formele waarschuwing.

Regiovoorzitter Noord-Holland van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Rob Baltus laat mediapartner NH Nieuws weten begrip te hebben voor de ondernemers die de regels proberen te omzeilen. "We proberen op allerlei manieren toch nog wat brood op de plank te krijgen, dus ik geef hen volkomen gelijk. Natuurlijk zijn het de regels, maar iedereen is op zoek naar mazen in de wet."

Mogelijk gloort er iets van hoop aan de horizon, gezien de terrassen volgens de NOS mogelijk op 28 april onder voorwaarden open kunnen van Den Haag. Bij de opening zou het gaan om maximaal twee bezoekers per tafeltje, of meerdere mensen die tot één huishouden behoren.

Baltus van KHN is blij met de mogelijk aanstaande heropening, maar minder te spreken over de verbonden voorwaarden. "Een biertje drinken op het terras doe je het liefst met een groepje. Vorig jaar zomer nadat we opnieuw open mochten, was er nauwelijks een toename in het aantal besmettingen. Pas in september, toen iedereen van vakantie terugkeerde, was het weer raak."

Burgemeester van Bergen Peter Rehwinkel geeft aan dat de situatie van nu niet te vergelijken is met de voorgaande zomer, gezien de huidige regelgeving toen nog niet van kracht was. "Waar we ruimte kunnen bieden, doen we dat, maar in dit geval kan dit niet. Volgens de tijdelijke maatregelen heeft een strandpaviljoen geen winkelfunctie en is verhuur van attributen niet toegestaan." Volgens de burgemeester is het absoluut niet de bedoeling dat mensen na afhaal ergens gaan zitten om hun consumptie te nuttigen. "Zo ontstaat er groepsvorming en dat is niet gewenst."

De gemeente erkent dat veel ondernemers door de huidige regelgeving niet meer weten waar ze aan toe zijn. "Daarom spreken we dinsdag met betrokkenen om enerzijds toelichting te geven op de Tijdelijke Maatregelen Covid-19 en aan de andere kant te horen waar zij tegenaan lopen", besluit Rehwinkel tegen NH Nieuws.
Pin It
Bekeken: 1568x
https://ee.itk.ac.id/data/