Voor de Klaroenblazer op de Waagtoren in Alkmaar is 2021 een bijzonder jaar, en niet alleen omdat de Romeinse militair uitkijkt over veel rustigere straten vanwege corona. Deze derde Klaroenblazer in successie is namelijk 100 jaar oud, laat Ans Hagenbeek van de Historische Vereniging Alkmaar weten.

Sinds het eind van de 17e eeuw trotseert een Klaroenblazer weer en wind op de Waagtoren. Een zeer bijzondere Klaroenblazer, want hij is de enige die écht muziek maakt en waarvan de melodie kan worden veranderd. De melodie die hij nu om 11:00, 15:00 en 19:00 uur speelt is de Hornpipe, een horlepiep uit Händel's Wassermusik.

Rond de Klaroenblazer heerst al eeuwen een klein mysterie. Op zijn helm zit een rode hagedis met een kam op zijn rug en achterop zijn kop en niemand weet (nog) precies waarom. "De hagedis zou symbool staan voor licht en welzijn. Maar wat dat met klaroenblazen vandoen heeft is niet duidelijk. Wie het weet mag het zeggen", schrijft Hagenbeek.

Alkmaar Centraal zocht ook even naar een mogelijke verklaring. De hagedis blijkt ook wel symbool te staan voor ontwijken, wederopstanding en loslaten. Een strijd ontwijken klinkt niet erg Romeins, maar wederopstanding na een nederlaag weer wel. "Luctor et Emergo", zeg maar. Ook loslaten zou kunnen passen, als de Klaroenblazer speelt voor de gevallenen. Toevallig of misschien juist niet, is er een gekamde soort die Helmbasilisk heet. Zou de verklaring zo eenvoudig zijn? (foto: Historische Vereniging Alkmaar)
Pin It
Bekeken: 1861x
https://ee.itk.ac.id/data/