Dat het slecht gaat met het broedseizoen voor vele vogels, door onder andere de toenemende drukte binnen recreatiegebieden in coronatijd, werd afgelopen maanden meermalen door bos-en natuurbeheerders bevestigd. Maar het tegenovergestelde kan gezegd worden over het broedgedrag van de gans.

Op dit moment nestelen er namelijk teveel ganzen in het Oosterdelgebied, gelegen aan de oostkant van Broek op Langedijk. Dit landschapsreservaat bestaat uit verschillende eilandjes die de gans al vliegend bereikt. De ganzen, die vaak uit grote groepen bestaan, gebruiken deze plekken als broedgebied.

Om een enorme toename van ganzen te voorkomen, worden er nu al maatregelen in het gebied genomen. Zo worden de eieren van ganzen ondergedompeld in maisolie, om de geboorte van kuikens te beperken. Ondanks het behandelen van de eieren is het aantal nesten bijna verdubbeld. Afgelopen jaar kende het gebied 234 nesten en werden 1358 eieren met maisolie behandeld. In 2019 lag dit aantal nog op 135 nesten, waarbij 878 eieren werden behandeld, zo meldt Stichting Veldzorg Oosterdel in haar jaarverslag 2020.

Het beheer van de eilanden is afgestemd op doelsoorten van flora en fauna die erop gedijen. "Inmiddels is het landschapsreservaat Oosterdel helaas niet alleen aantrekkelijk voor soorten die je graag ziet komen. Ook grote groepen ganzen gebruiken de eilanden als broedgebied en zorgen met hun mest voor een verrijking in plaats van verschraling van de grond", aldus Veldzorg. 
Pin It
Bekeken: 1557x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/