Cor Spanjaard heeft zo'n 40 jaar in de Alkmaarse wijk Overdie gewoond en is daar een bekende verschijning. Als lid van de bewonerscommissie kenden veel Overdieërs Cor als 'de man van het groen'. Niet zo gek want Cor heeft zijn hele werkzame leven in 'het groen' gewerkt bij onder meer de gemeente Alkmaar.

Maar een paar jaar geleden werd Cor ziek en deed zijn been het zomaar niet meer. Lydia Schaddelee, voorzitter van de bewonerscommissie ging met Cor naar de dokter en daar kregen ze slecht nieuws: "Cor kreeg te horen dat hij een tumor in zijn hoofd heeft en dat hij niet lang meer te leven had." Uiteindelijk kwam Cor in een hospice terecht maar moest daar na zes maanden weer vertrekken omdat hij toch nog stevig aan het leven vasthield.

"Hij woont nu in de Oudorperzand en daar is het fantastisch geregeld", vertelt Lydia, die ook Cor's mantelzorger is. "Maar het einde komt er nu echt aan en hij wordt blind. Hij zei dat hij heel graag nog een keer de speeltuin bij de Zonkantflat wilde zien dus daar zijn we mee aan de slag gegaan."

Als 'man van het groen' hield Cor daar alles netjes blij en plantte hij er ooit een stekkie van een kronkelwilg. Zaterdagmiddag ging Cor er nog een keer kijken. Maar niet alleen want buurtbewoners, kennissen, vrienden en oud-collega's hadden massaal gehoor gegeven aan de oproep van Lydia om het een onvergetelijk bezoek te maken.

Bij de Cor's kronkelwilg werd door zijn oud-collega's een mooi bordje geplaatst dat voor altijd duidelijk maakt dat de boom door Cor Spanjaard is geplant en jaren door hem is verzorgd. Een overweldigende ervaring voor Cor die zichtbaar genoot van het bezoek aan 'zijn' speeltuin. Ook zijn hond, die een nieuw huis heeft gevonden in Ter Aar, was van de partij. Een zeldzaam zichtbaar emotioneel moment voor de voor de rest zo vol van humor zijnde Cor.

Volgens Lydia is de middag "een voorbeeld van hoe de mensen er voor elkaar kunnen zijn en wat je voor elkaar kunt betekenen. We staan perplex dat er zoveel mensen zijn gekomen. Cor vind het geweldig, echt grandioos." Dat er ook de nodige kindertekeningen zijn gemaakt verbaast haar niet: "Cor verzorgde de speeltuin dus... Hij is een voorbeeld voor vele mensen."
Pin It
Bekeken: 1802x
https://ee.itk.ac.id/data/