Gemeente Alkmaar gebruikt systemen die het aantal mensen in een aantal winkelstraten telt. Door onduidelijkheid over deze systemen is mogelijk het idee ontstaan dat de gemeente daarmee de privacywet aan zijn laars lapt. Dit is zeker niet het geval, verzekert Huib Lubbers, directeur van Bureau RMC dat de systemen beheert, tegenover Alkmaar Centraal.

Lubbers legt graag uit hoe het zit, om zorgen en misverstanden uit de wereld te helpen die wellicht zijn ontstaan na een artikel in het NHD. Hij had er al contact over gehad met gemeente Alkmaar. "Een bizar verhaal. Er zou geregistreerd kunnen worden wanneer Pietje bij Marietje langs gaat, maar dat is niet zo. En een bezoek aan de Achterdam kan ook niet vastgelegd worden want daar zijn geen sensoren. Die hangen alleen in een aantal winkelstraten. Ook lijken twee systemen verward te worden. Ik hoop dat het NHD met een rectificatie komt."

Gemeente Alkmaar gebruikt sinds de corona-uitbraak stereodetectoren om in realtime druktemeters en corona-stoplichten zoals die op Whatsapp actueel te houden. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens kan dat privacyvriendelijk, maar het wist niet of gemeente Alkmaar ze zo gebruikt. Huib Lubbers zegt dat dit zo is: "Het zijn camera's die bewegingen volgen van hoofden en schouders. Maar mensen zijn niet herkenbaar. Is het 'poppetje' in beweging, wordt het gemarkeerd. Beweegt het uit beeld dan wordt geteld. De beelden worden niet opgenomen."

Alkmaar heeft ook wifi-sensoren in winkelstraten. De data wordt sinds januari 2019 niet alleen gepseudonimiseerd, maar ook geanonimiseerd en hooguit 24 uur bewaard. Lubbers vindt het vreemd dat de legitimiteit toch nog betwijfelt wordt. Die aanpassingen zijn volgens hem nou juist gedaan op aanwijzing van de Autoriteit Persoonsgegevens en ook de MOA, een organisatie die Fair Data keurmerken verleent.

Mensen kunnen zich overigens afmelden. "Net als een Bel-me-niet register is er een Tel-me-niet register", legt RMC-directeur uit. "Vandaar dat de data 24 uur wordt bewaard. Anders kunnen ze dat niet doen."

En hoe zit het dan met het volgen mobieltjes aan de hand van pings vanaf drie of meer detectoren, zoals in films en series? Huib Lubbers is geamuseerd. "Dat kan inderdaad, maar daarvoor wordt dan het 06-nummer gebruikt. Met GSM-zendmasten kan iemands mobieltje tot een halve meter nauwkeurig worden gevolgd." (foto: Pexels / Valeriia Miller)
Pin It
Bekeken: 1440x
https://ee.itk.ac.id/data/