Het heeft lang geduurd, maar eindelijk komt er schot in de bouwplannen voor het Ecodorp aan de Groeneweg in Bergen. In de komende weken wordt een nieuw bestemmingsplan aan de gemeenteraad aangeboden. "We willen een open dorp waar iedereen welkom is en waar van alles te beleven valt. Helemaal zelfvoorzienend in energie", aldus bewoner van het eerste uur Jan Cuperus.

Het idee van een ecodorp ontstond tien jaar geleden, toen gezocht werd naar een nieuwe bestemming voor het voormalig mobilisatieterrein aan de rand van Bergen. Sinds zeven jaar wonen de pioniers in tijdelijke woningen op het terrein dat ze van een betonnen complex langzaam veranderden in een groene oase. Het ecodorp is inmiddels een begrip, met festivals, theatervoorstellingen en een wekelijkse meewerkdag waarop iedereen welkom is. Maar het is tijd dat het gedoogbeleid wordt omgezet in daden, vindt de gemeenteraad.

Aan de droom van Jan Cuperus, een woon- en werkgemeenschap die duurzaam en zelfvoorzienend is, is niets veranderd. "Onze idealen zijn nog springlevend", aldus een van de initiatiefnemers en bewoner van het eerste uur. "Onlangs hebben we honderd zonnepanelen geplaatst. En ook in de voedselvoorziening verbouwen we zoveel mogelijk zelf." De moestuin staat er dan ook glorieus bij.

Iedere donderdag komen vrijwilligers helpen en wordt een gezamenlijke maaltijd genuttigd uit eigen tuin. Greetje Bijl runt de tuin en laat trots haar oerprei zien, haar romanesco en de composthoop. Mediapartner NH Nieuws nam een kijkje.

Als het plan wordt goedgekeurd, willen de bewoners volgend jaar hun bouwplannen verwezenlijken. Van het oorspronkelijke idee voor tachtig woningen, zullen er veertig tot vijftig worden gerealiseerd. Nieuwbouw, maar ook een bestaande loods wordt verbouwd tot woon- en werkruimte. De woningen komen op het noordoostelijke deel van het terrein.
Pin It
Bekeken: 1619x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/